Kosten dak reinigen

Zeker als je huis al wat ouder is, zal je merken dat de dakpannen beginnen te verkleuren. Dit komt meestal door vervuiling van mos, algen, kalkaanslag en vogeluitwerpselen. Niet alleen zorgt dit ervoor dat de aanblik van je huis minder mooi is, op de lange termijn kan deze vervuiling ook serieuze schade tot gevolg hebben. Door vervuiling zullen de dakpannen namelijk poreus worden. Hierdoor zijn ze vatbaar voor vorstschade en dit kan potentiele lekkage tot gevolg hebben. Als je dan het dak moet vervangen of laten repareren wordt je geconfronteerd met hoge kosten. Gelukkig kun je dit voorkomen door elke vijf jaar je dak te laten inspecteren en te laten behandelen door een professionele dakreinigingspecialist. De specialist zal het dak reinigen en ontdoen van schadelijke vervuiling. Het laten reinigen van je dak is dus niet alleen een mooie maar ook een hele slimme investering.

Hoe werkt het een dakreiniging?

Wellicht vraag je je af hoe zo’n dakreinigingspecialist te werk gaat? De aanpak hiervan verschilt een beetje per dak. Er zijn natuurlijk verschillende soorten dakpannen die allemaal weer een eigen aanpak vereisen. Over het algemeen maakt men echter gebruik van een hogedrukreiniging met warm water. De hoge druk zorgt er voor dat het vuil goed los komt van het dak. Het vuil lost vervolgens op in het warme water en dit vuile water wordt weer van het dak gespoten. Bij kwetsbaardere dakbedekking wordt er op een lagere druk schoongemaakt. Vaak is warm water al voldoende, maar bij zeer ernstige vervuiling kan er ook een reinigingsmiddel aan het water worden toegevoegd. Daarmee wordt het dak sowieso weer helemaal schoon.

Waarom een specialist inschakelen?

Met een hogedrukspuit werken heb je vast wel eens gedaan. Waarom zou je het dan uitbesteden aan een specialist? Het antwoord daarop is heel eenvoudig. Ten eerste heeft niet iedereen zin om op een dak te gaan staan. Misschien ben je niet zo’n durfal en zeker als je het niet gewend bent kan dit absoluut gevaarlijk zijn. Ten tweede weet je als amateur meestal niet hoe je de reiniging uit moet voeren. Dit komt namelijk heel precies. Je moet heel zorgvuldig werken met de juiste druk en temperatuur. En dit verschilt weer per dakbedekking. Als je zelf aan de slag gaat, kan het flink misgaan. Voor je het weet veroorzaak je flinke schade aan het dak en dan kun je heel wat geld kwijt zijn aan de reparatie. Een professionele dakreiniger heeft verstand van zaken en zal de klus niet alleen veiliger maar ook beter en sneller kunnen klaren. Vaak al binnen één dag.

Wat kost dakreiniging?

De kosten voor het reinigen van een dak kunnen behoorlijk uiteenlopen. Om te beginnen rekent elke specialist weer andere tarieven. Maar wat ook meespeelt is het materiaal van jouw dakbedekking. Sommige soorten dakbedekking vergen meer specialistische aandacht omdat ze kwetsbaarder zijn. Het kan ook zijn dat de dakpannen al wat ouder en poreuzer zijn, ook dan moet men voorzichtig te werk gaan. Voor een groot deel hangen de kosten dus af van de conditie van jouw dakbedekking.

Hoe zit de prijsopbouw in elkaar?

Behalve de toestand van jouw dakbedekking en het tarief van de specialist moet je rekening houden met nog een aantal andere prijsbepalende aspecten. Om te beginnen rekent vrijwel elke specialist voorrijkosten. Deze kosten hebben betrekking op het aantal kilometers wat de specialist moet rijden om naar jou toe te komen. Meestal komt dit neer op zo’n 0,19 cent per kilometer. Daarnaast rekent de aannemer of specialist meestal materiaalkosten. Dit zijn uiteraard de kosten van het water, het eventuele reinigingsmiddel en de hogedrukspuit. Vervolgens moet je rekening houden met arbeidskosten. Dit zijn de concrete kosten die voor het werk betaald moeten worden. Ten slotte zijn er afvoerkosten. Dat zijn de kosten voor de afvoer van het vuil. Je kunt een dakreiniger vragen om een offerte en dan krijg je meestal een totaalprijs waar al deze genoemde aspecten in opgenomen zijn. Om je een idee te geven van de prijsopbouw hebben we hieronder een tabel met daarin enkele richtlijnen.

Oppervlakte Werkzaamheden Kosten
60 m2 Reiniging €550 – €850
60 m2 Reiniging en coating €1.250 – €1.700
60 m2 Reiniging en coating €3.250 – €3.750

Welke keuzes beïnvloeden de prijs?

De prijs van een dakreiniging verschilt per specialist en hangt af van jouw dakbedekking. Het kan echter ook zijn dat je zelf een aantal wensen hebt die de prijs kunnen beïnvloeden. Veel mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om na de reiniging het dak te laten impregneren. Hierbij wordt een beschermend middel op het dak aangebracht waardoor het vuil minder goed aan het oppervlak kan hechten. Een iets duurder alternatief hiervoor is een dakcoating. Ook deze coating zorgt ervoor dat vuil minder snel aan het dak kan hechten. Een extra eigenschap van dakcoating is echter dat je ze in verschillende kleuren aan kunt laten brengen. Hierdoor kun je het dak ook meteen een fris kleurtje geven.

Bespaartips voor dakreiniging

Dat het reinigen van je dak de duurzaamheid bevordert en de aanblik mooier maakt weet je inmiddels. Maar je wilt hier uiteraard niet teveel voor betalen. Dan is het om te beginnen een goed idee om te kiezen voor een specialist bij jou in de buurt. Je hoeft dan minder voorrijkosten te betalen. En laat je vooraf goed informeren. Als een simpele reiniging met warm water voldoende is, wil je dit graag eerlijk horen. Is een uitgebreidere reiniging en een eventuele impregnatie of coating noodzakelijk? Ook dan wil je dit graag weten. Ga dus alleen in zee met een vakkundige specialist die jou een goed advies kan geven. Dan betaal je sowieso alleen voor dat wat echt nodig is.

Vergelijk offertes

Uit het bovenstaande blijkt wel dat de prijzen nogal uiteen kunnen lopen. Je doet er daarom goed aan om verschillende dakreinigingspecialisten te benaderen voor meer informatie en tarieven. Uit de informatie kun je vaak al een idee krijgen van de professionaliteit en de vakkundigheid van de reiniger in kwestie. Je kunt via deze website ook vrijblijvend offertes aanvragen. Dit kost je niets en verplicht je ook nergens toe. De offertes van de verschillende dakreinigers kun je vervolgens met elkaar vergelijken. Meestal zie je dan al snel welke specialist jou een goed en betaalbaar aanbod kan doen.