Kosten gevel zandstralen

Als je het aanzicht van je woning op een snelle manier een flinke opfrisbeurt wilt geven kun je overwegen om de gevel te laten zandstralen. Zeker als de gevel flink vervuilt is kan een behandeling door middel van zandstralen ervoor zorgen dat de gevel er weer als nieuw uitziet. Zware vervuiling zoals graffiti en verfresten worden moeiteloos verwijdert. Net als roet, algen, mossen en uitwerpselen van vogels. Zo houdt je de aanblik van je huis netjes en dat is natuurlijk weer heel goed voor de waarde van het huis.

Hoe werkt zandstralen?

Bij zandstralen wordt zand en lucht onder hoge druk op de gevel gespoten. Natuurlijk worden hiervoor eerst de ramen en deuren afgeplakt, zodat ze niet kunnen beschadigen. Het zandstralen heeft eigenlijk een mild-polijstend effect. Het vuil wordt letterlijk van het oppervlak los geschuurd. De grootte van de korrel die gebruikt wordt om mee te stralen is afhankelijk van het type vervuiling en het materiaal van de ondergrond. Een vakman weet precies welk straalmateriaal geschikt is. En ook: óf de ondergrond wel geschikt is. Want deze krachtige reinigingsmethode leent zich niet voor elk oppervlak. Omdat er een heel dun laagje wordt afgeschuurd, moet het oppervlak heel sterk zijn. Het meest geschikt voor zandstralen is baksteen. Natuursteen is daarentegen niet geschikt. Dit materiaal is zeer slijtgevoelig en kan door het zandstralen afbrokkelen en zelfs onherstelbaar beschadigen. Behalve de ondergrond speelt ook de kwaliteit van het voegwerk mee. Als de voegen niet meer in optimale staat zijn kan het stralen erin resulteren dat de voegen gewoon weggeblazen worden.

Wanneer kun je kiezen voor zandstralen?

Al de vervuiling van de gevel zeer ernstig is kan zandstralen een goede oplossing zijn. Andere reinigingsmethodes voldoen dan niet om het vuil te kunnen verwijderen. Ook als je een woning opnieuw wilt bepleisteren kan het nut hebben om te zandstralen. Doordat je het oppervlak ruw maakt zal de pleisterlaag beter hechten. Voor een goed resultaat, zeker bij oudere panden, kan een gezandstraald oppervlak een goede basis vormen om op verder te werken.

Wat kost zandstralen?

Hoeveel het zandstralen kost is afhankelijk van meerdere factoren. Ten eerste speelt de omvang van het te reinigen oppervlak een rol. Je betaalt meestal per m2, dus hoe groter het oppervlak, hoe hoger het tarief. Dat tarief varieert op zijn beurt weer per specialist. Er geldt geen standaardprijs, de tarieven kunnen dus behoorlijk uiteenlopen. Ten tweede moet je rekening houden met de aard van de vervuiling. Sommige vervuiling is moeilijker om te verwijderen en vergt ook meer tijd. Je betaalt dan meer arbeidskosten.

Prijsopbouw van een behandeling met zandstralen

Net zoals bij de meeste aannemers en specialisten zal je rekening moeten houden met voorrijkosten. Daarnaast betaal je voor de arbeidskosten en het gebruikte materiaal. Dit materiaal is uiteraard het zand, de lucht en de compressor, maar je moet ook rekening houden met bijvoorbeeld een steiger. In de meeste gevallen zal de specialist een steiger moeten huren en bouwen om alle plekken van de gevel goed te kunnen bereiken. Om je toch een idee te geven van de prijzen waar je rekening mee moet houden hebben we onderstaande tabel gemaakt:

Werkzaamheden Kosten
Zandstralen gevel €550 – €950
Zandstralen en impregneren gevel €950 – €1.750
Zandstralen, voegen en impregneren €4.250 – €4.950

 

Welke keuzes beïnvloeden de prijs?

Naast het reinigen van het oppervlak kun je kiezen voor bepaalde extra’s. Uiteraard zullen deze extra’s invloed hebben op de prijs. Eén van de extra’s waar je meestal uit kunt kiezen is het aanbrengen van een beschermlaag op de gevel. Dit noemen we ‘impregneren’. Het materiaal wat op de gevel wordt aangebracht na het zandstralen is vocht- en vuilafstotend. De gevel zal dankzij deze beschermlaag minder snel vervuild raken. Het vuil kan immers niet goed aan het oppervlak hechten. En dankzij de vochtwerende eigenschap van de beschermlaag zullen de stenen in de gevel het regenwater minder snel opnemen. In plaats daarvan zal de regen van de stenen afspoelen. Dit is een heel belangrijke eigenschap voor een gevel. Als het vocht in de muur trekt is dit namelijk funest voor je huis. Als bakstenen langdurig vocht opnemen is het risico groot dat er beschadiging optreedt. Je kunt hierbij denken aan het ontstaan van scheuren in de gevel. Deze vochtschade zal zich echter niet alleen beperken tot de gevel. Op de lange termijn zal deze schade zich onvermijdelijk ook uitbreiden naar de rest van het huis en de constructie aantasten. Dit soort ernstige schade is zeer moeilijk en soms zelfs bijna niet te repareren. Als je onverhoopt in zulke omstandigheden belandt zal je ongelooflijk veel geld kwijt zijn aan het herstel van deze schade. Met een impregnerende behandeling na het zandstralen kun je dit voorkomen.

Je doet er daarom goed aan om je door de gevelreinigingsexpert te laten adviseren. Deze kan goed beoordelen of jouw huis baat heeft bij impregneren. Zeker bij zandstralen zal dit vaak wel het geval zijn. Omdat er een klein laagje van de muur wordt geschuurd is een extra beschermlaag vaak bittere noodzaak. Bovendien ben je er dan van verzekerd dat het mooie resultaat van het zandstralen langer in stand blijft.

Bespaartips

Besparen op zandstralen van je gevel betekent vooral dat je een weloverwogen keuze moet maken. Als je in zee gaat met een specialist die niet over de juiste expertise beschikt, kan dit je duur komen te staan. Doe dus vooraf onderzoek naar de verschillende specialisten. Daarnaast rekent ook elke aanbieder weer andere tarieven. Het is de kunst om hieruit een specialist te kiezen die de juiste kwaliteit levert, tegen een prijs die past binnen jouw budget. Omdat een gevelreiniger meestal ook voorrijkosten rekent, kan het verstandig te zijn om te kiezen voor een specialist bij jou in de buurt. Hiermee kun je in ieder geval de reiskosten laag houden.

Vergelijk offertes

Zoals we al zeiden, je moet vooraf je huiswerk doen. Alleen dan kun je het meest besparen op de prijs die je uiteindelijk betaald voor het zandstralen. Gelukkig zullen veel aanbieders bereid zijn om jou gratis en vrijblijvend een offerte toe te sturen. Bijvoorbeeld als je dit doet via deze website. Je krijgt dan van meerder specialisten bij jou in de buurt een offerte, en zo krijg je een goed beeld van wat min of meer de norm is en bij wie je goedkoop uit bent.