Kosten gevelrenovatie

Woningen die al wat ouder zijn, zijn natuurlijk heel charmant voor toekomstige kopers. Toch is het goed om je te bedenken dat de buitenkant van jouw woning heel belangrijk is voor de waarde van je huis. Een eventuele toekomstige koper zal immers ook waarde hechten aan het uiterlijk van je woning naar buiten toe. Ook voor jou als bewoner is het goed als jouw huis charme heeft, maar wel het comfort wat jij zo graag wilt uitstraalt. Het is om die reden dat veel bezitters van een woning die al wat ouder is ervoor kiezen om hun gevel te laten renoveren. Wanneer jij hier interesse in hebt is het goed om te weten voor welk kostenplaatje je komt te staan wanneer jij kiest voor gevelrenovatie. We hebben de kosten daarom voor jou op een rijtje gezet.

Wat kost gevelrenovatie?

Gevelrenovatie bestaat uit het vervangen van voegwerk wat verweerd is geraakt. Daarnaast zullen kapotte stenen worden vervangen in geval van een scheur in je buitenmuur. Raamdorpels kunnen ook worden vervangen als onderdeel van een gevelrenovatie. Een schoorsteenrenovatie valt ook onder de categorie gevelrenovatie mits deze aan de gevel zit bevestigd. Wij kunnen geen standaard prijs geven voor een gevel renovatie, maar wel kunnen we de diverse werkzaamheden benoemen met de bijbehorende prijs per vierkante meter.

Soort werkzaamheden Wat houdt het in Prijzen per eenheid
Voegwerk vervangen met hakhamers en luchtdruk Met behulp van een speciaal gereedschap wordt het voegwerk verwijderd en vervangen. 40 euro per vierkante meter gevel.
Voegwerk vervangen Een variant waarbij geen gebruik wordt gemaakt van luchtdruk. Voor gevoeliger voegwerk, maar wel arbeidsintensiever 42 euro per vierkante meter
Gebroken stenen vervangen Vervangen van gebroken stenen door bijvoorbeeld een scheur 12,50 euro per steen
Raamdorpels vervangen Vervangen van de raamdorpels als deze vergaan zijn 35 euro per uur
Schoorsteenrenovatie Schoorsteen geheel renoveren Vanaf 500 euro

De prijsopbouw van een gevelrenovatie

Een gevelrenovatie kan je niet zelf uitvoeren. De kosten die hierboven zijn vermeld zijn dan ook die van de materialen en het arbeidsloon en BTW. Je kan er natuurlijk voor kiezen om extra opties te laten uitvoeren tijdens het vervangen van de voegen. We geven je een overzicht van keuzes die de prijs van je gevelrenovatie bepalen.

 • Keuze 1: extra opties.
Type voegwerk Uitleg Kosten gevelrenovatie inclusief BTW en reiskosten
Platvolborstelwerk De voeg krijgt een geborsteld effect door het gebruik van een borstel 10 euro per vierkante meter
Platte voeg Het cement in de voeg zal niet uitsteken en is plat gestreken 13 euro per vierkante meter
Strakke voeg Een voeg met een mooie moderne strakke uitstraling 16 euro per vierkante meter
Schaduwvoeg Voegen met een mooi schaduweffect erin verwerkt 15 euro per vierkante meter
Klopwerk Cement wat uitsteekt en is opgeklopt 12 euro per vierkante meter
Knipwerk/snijwerk De voeg steekt zelf buiten het metselwerk, de uitstraling is klassiek. Vooral gebruikt bij oude woningen 100 euro per vierkante meter
Daggesneevoeg Het effect van recht strepen in de voegen 32 euro per vierkante meter

 

 • Keuze 2: extra werkzaamheden

Veel mensen grijpen een gevelrenovatie aan om direct extra isolerende maatregelen te laten aanbrengen aan hun gevel. Een gevel draait immers niet alleen om het uiterlijk; hij is vooral functioneel. Je kan dan ook kiezen om extra buitenmuur isolatie te laten aanbrengen op je gevel wanneer de werkzaamheden plaatsvinden. Wat deze buitenmuur isolatie kost geven we voor je weer in onderstaand schema.

Type woning Buitenmuur isolatie
Appartement Tussen 3050 en 3550 euro
Tussenwoning Tussen 8050 en 9050 euro
Hoekwoning Tussen 9050 en 10050 euro
2 onder 1 kap woning Tussen 12050 en 14050 euro
Vrijstaande woning Tussen 18050 en 22050 euro

 

 • Keuze 3: andere vormen van gevelrenovatie

Wanneer jij besluit niet alleen het optische gedeelte van je gevel aan te pakken, maar ook isolerende maatregelen te treffen kan je ook nog overgaan tot andere vormen van gevelrenovatie. Je kan dan kiezen voor

 • Voegwerk vernieuwen. Hierdoor krijg je geen schade door binnendringend vocht.
 • Stenen vervangen die zijn stuk gegaan door de jaren heen
 • De bestaande gevelbekleding en boegdelen vervangen
 • Enkel de kozijnen vervangen door duurzamere en meer isolerende kozijnen
 • Nieuwe gevelisolatie aanbrengen
 • Nieuw pleisterwerk aanbrengen
 • De draagconstructie van de gevel verbeteren. Dit is vooral handig in gebieden die gevoelig zijn voor aardschokken. 
 • Keuze 4: gevelreiniging

Op het moment dat het voegwerk en de stenen van je gevel nog goed zijn, maar het weer in de materialen is gekomen kan je altijd nog kiezen voor gevelreiniging. Dit is een klus die veel minder arbeidsintensief is maar wel direct een frissere aanblik biedt aan je huis.

Welke werkzaamheden Kostprijs (gemiddeld)
Reinigen via stoomreinigen Tussen 350 en 950 euro
Reinigen en voegen Tussen 1450 en 1850 euro
Reinigen, voegen en impregneren Tussen 3250 en 3850 euro

Handige bespaartips

Een gevel reinigen of renoveren is een kostbare aangelegenheid. Dit komt vooral doordat een gevel zo’n groot oppervlak heeft. We geven je een paar tips om te besparen op de kosten:

 • Onderhoud je gevel tijdig. Een gevel die jarenlang is verwaarloosd en dan opeens moet worden gerenoveerd is enorm arbeidsintensief. Wanneer je echter bijtijds je gevel schoonmaakt (dit kan je ook prima zelf doen met een borstel) voorkom je een grootscheepse operatie.
 • Vergelijk offertes. Een gevel reinigen is een grote klus, en veel bedrijven bieden deze werkzaamheden aan. Het kan geen kwaad om eerst vrijblijvend een aantal offertes op te vragen en deze naast elkaar te leggen. Het zal je een behoorlijke besparing opleveren.
 • Werk samen met je buren. Een gereinigde of gerenoveerde gevel is mooi. De kans is dan ook groot dat je buren dit ook zullen willen als ze horen van jouw plannen. Het is dan ook handig om samen een bedrijf in te schakelen, en om op die manier een kwantumkorting te bedingen. De apparatuur zal immers niet voortdurend opgebouwd en afgebroken moeten worden.

Vraag offertes op

We zeiden het al: offertes opvragen levert je een besparing op. Deze besparing kan oplopen tot wel 30 procent. Via onderstaande button vraag jij vrijblijvend offertes op bij verschillende lokale leveranciers.