Kosten graffiti verwijderen

Het kan je zomaar gebeuren. Tijdens jouw afwezigheid wordt de muur van jouw huis aangezien voor de ideale ondergrond voor graffiti. Het kan gaan om een streek van jongelui die uit verveling hun ‘tag’ achterlaten op de muur van jouw huis, maar het kan ook gaan om een ware kunstenaar die in één nacht een complete afbeelding op de muur van jouw huis heeft gespoten. Je kan er natuurlijk vreselijk kwaad over worden, maar het is wel zaak dat deze graffiti zo snel mogelijk van jouw muur wordt verwijderd. Verf die nog nat is laat zich immers gemakkelijker verwijderen dan verf die al sinds een paar maanden of jaren op jouw muur zit. Wanneer jouw huis is ondergespoten wil jij natuurlijk weten hoeveel het kost om de graffiti te laten verwijderen; wij hebben het voor jou uitgezocht en de kosten op een rij gezet.

Wat is de prijs van graffiti verwijdering

Hoeveel het kost om graffiti te laten verwijderen is natuurlijk helemaal afhankelijk van het bekladde oppervlak. Hangjeugd die een zogeheten tag achterlaat op jouw muur laat vaak een redelijk kleine tag achter. Wanneer deze niet groter is dan 1 tot 2 vierkante meter zal je ongeveer 90 euro kwijt zijn om het weer te laten weghalen. Is de schade groter en is je hele muur ‘te grazen genomen’ dan kan de prijs van het verwijderen oplopen tot wel 300 euro voor een oppervlak van 20 tot 30 vierkante meter.De prijs die we je zojuist noemden is een all-in prijs, dus inclusief de kosten van de schoonmaker die de graffiti komt verwijderen, de voorrijkosten en de materialen. Je kan echter zelf wat doen om de kosten van graffiti verwijderen te reduceren:

  • Als je handig bent. Een kleine tag die is achtergelaten door hangjongeren kan je eventueel ook nog wel zelf verwijderen. Hiervoor zijn speciale spuitbussen in de handel die de verf zullen oplossen waarna jij het met water weer kan verwijderen. Je kan dan direct een beschermspray kopen en je muur daarmee impregneren, De hangjongeren zullen waarschijnlijk terug komen wanneer ze zien dat jij hun tag hebt verwijderd en hetzelfde geintje opnieuw uithalen. Met een beschermspray op je muur voorkom je dat hun tag opnieuw zal houden. De lol is er dan snel vanaf.
  • Verzekeringswerk. De meeste opstalverzekeraars dekken schade door graffiti – dit heet dan vandalisme – niet in hun beperkte pakket. Heb jij echter een heel uitgebreide opstalverzekering dan is er nog kans dat de verzekeraar het verwijderen van ongewenste graffiti zal vergoeden. De kans is klein, maar het kan geen kwaad om even in je polis te kijken voordat je de rekening uit eigen zak betaalt.

Keuzes

Welke prijs je betaalt voor de verwijdering van graffiti is afhankelijk van een aantal keuzes die jij maakt. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

  • Keuze 1: welke methode kies je. Voor het verwijderen van graffiti zijn meerder methodes beschikbaar. De goedkoopste methode is de verwijdering onder hoge druk. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een hogedrukreiniger die met kokend water de graffiti oplost en verwijdert. Deze methode is echter niet zo goed voor je gevel; vaak breng je schade aan je gevel aan, en deze wordt er vaak poreus van. Wanneer er dan weer een nieuwe tag op je gevel wordt aangebracht zal je deze lastiger kunnen verwijderen omdat de verf dieper in je stenen en voegwerk kan trekken. Chemisch reinigen en daarna wegspoelen met water is een betere methode, hoewel je het milieu extra belast met de chemicaliën.
  • Keuze 2: kies je voor preventie. Een muur die eenmaal beklad is, is in feite vogelvrij. Een tag wordt door hangjongeren vaak aangebracht om hun ‘terrein af te bakenen’als teken naar andere hangjongeren of jeugdbendes. Jij kan er dan ook voor kiezen om jouw gevel voortaan minder aantrekkelijk te maken voor deze jongelui door een beschermende spray aan te brengen waardoor hun tags niet meer zullen houden op jouw gevel. Je kan dan kiezen voor een spray met zelfopofferend systeem die eenmalig beschermt doordat deze zich met het warme water van je muur laat verwijderen. Je kan ook kiezen voor een permanente coating die ongeveer 10 jaar meegaat. Het nadeel van deze permanente coating is dat hij zichtbaar is en blijft op je muur. Een semipermanente coating bestaat uit twee lagen; de permanente coating en het zelfopofferend systeem. Je moet in dat geval alleen de bovenste laag vervangen wanneer je opnieuw graffiti hebt verwijderd.

Interessante bespaartips

Graffiti verwijderen is een irritant karwei. Je weet immers dat iemand anders jouw gevel heeft beklad, maar dat jij voor de kosten mag opdraaien. Het is goed om te weten dat je kan besparen op de kosten van het verwijderen van graffiti.

  • Informeer bij de buurt. Het is natuurlijk zo dat jij niet zelf zag dat jongeren hun tag op jouw gevel achter lieten of dat een graffiti kunstenaar zijn kunstwerk op jouw muur maakte. Wellicht heeft iemand anders het wel gezien. Vaak is er wel een buurman of buurvrouw die uitkijkt op jouw huis die onraad heeft gezien. Je zou in zo’n geval getuigenverklaringen kunnen verzamelen en aangifte bij de politie kunnen doen als dat zo is. In dat geval kan de schuldige wellicht worden aangehouden en aansprakelijk worden gesteld voor de schade. Een zogeheten ‘tag’ hoort vaak bij één jongere of bij één groep hangjongeren. De politie is vaak op de hoogte van deze codes en zal op die manier voor jou een deel van de kosten terug kunnen vorderen.
  • Wees ze voor. Hangjongeren houden er niet van als ze het gevoel hebben dat ze worden bekeken. Wanneer jij zorgt voor extra verlichting op de hoek waar ze graag komen om hun graffiti achter te laten, of voor een nep-beveiligingscamera zullen ze jouw woning voortaan mijden en een ander werkterrein zoeken.

Vraag offertes op

Graffiti verwijderen is een vervelende klus. Omdat jij op deze kosten helemaal niet zit te wachten kan het geen kwaad om eerst een paar offertes op te vragen. Met één druk op onderstaande knop bespaar je  direct al tot wel 30 procent op deze kosten.