Kosten Hydrofoberen

Als je merkt dat de muren of het dak van je woning beginnen te verkleuren door vuil, mos of algen, is een reiniging geen overbodige luxe. De muren en het dak van je huis zijn dan weer fris en schoon, en de oorspronkelijke kleur van de bakstenen en dakpannen wordt weer zichtbaar. Je kunt het natuurlijk bij zo’n schoonmaakbeurt laten. De kans is echter groot dat je niet lang van het mooie resultaat kunt genieten, want de algen en het vuil zullen in no-time weer terugkeren. Gelukkig kun je hier wat aan doen: laat de gevel en het dak hydrofoberen. Hydrofoberen wil zeggen dat er een beschermlaag wordt aangebracht op de gevel en/ of het dak. Dankzij deze beschermlaag kan vuil minder gemakkelijk aan het oppervlak hechten. Algen en schimmels zullen dus langer wegblijven en je kunt langer genieten van een mooie schone uitstraling. Een gevel- of dakreiniging zal dan minder vaak nodig zijn, en uiteindelijk zal je hierdoor flink wat kunnen besparen op de kosten. Een hele duurzame investering dus.

Hoe gaat het hydrofoberen in zijn werk?

Hydrofoberen is eigenlijk niets ander dan ‘impregneren’. Het water- en vuilafstotend maken van een bepaald oppervlak. De specialist brengt na het reinigen de beschermlaag aan op de gevel of het dak en smeert daarmee de oneffenheden ‘dicht’. Doordat het oppervlak gladder wordt gemaakt, kan vuil minder goed hechten en ook water zal van de stenen of dakpannen afspoelen. Het vocht zal er dus niet zo snel intrekken. Hierdoor blijft de kwaliteit van de constructie langer behouden en heb je minder kans op lekkages of andere vormen van schade. Hydrofoberen is ook een hele eenvoudige manier om je woning in waarde te laten stijgen. De woning zal immers langer netjes ogen. Een ander groot voordeel van hydrofoberen is dat het laagje de woning niet alleen vuil- en vochtwerend maakt, maar ook brandwerend. Als je je woning laat hydrofoberen draag je dus ook direct bij aan de veiligheid van jou en je medebewoners.

Wat kost hydrofoberen?

Je kunt in principe zelf je huis hydrofoberen. Het is echter wel een vrij lastig karweitje omdat het middel wat je gebruikt kleurloos is. Het is dus moeilijk om te bepalen welk plekje je al gehad hebt, en welke nog niet. Daarbij komt ook nog eens dat je vaak op grote hoogte werkt. Als amateur sta je niet elke dag op het dak van een woning, of op een hoge ladder. Dat kan best eng zijn om te doen. En als je het niet gewend bent kan het zelfs een bijzonder gevaarlijke onderneming zijn. Voor je het weet verlies je je evenwicht en lig je zwaargewond in het ziekenhuis. Dus ook al kost het een paar centen, je kunt het veel beter over laten aan een professional. Die klaart de klus namelijk veel beter dan jij het kunt, en ook nog eens in een hele korte tijd. Voor een dak of gevel van gemiddelde grootte kun je ervan uitgaan dat het binnen een dag al is geregeld. Zo snel kun je het zelf nooit voor elkaar krijgen.

Prijsopbouw van een hydrofoberende behandeling

De reinigingsspecialist rekent uiteraard voorrijkosten. Daarom is het altijd een goed idee om te kiezen voor een specialist bij jou in de buurt. Dan ben je meteen al een stuk goedkoper uit. Verder betaal je natuurlijk voor de gebruikte impregneermiddelen, het hydrofobeermiddel wat op de gevel of het dak wordt aangebracht. Daarnaast betaal je de materialen die gebruikt wordt bij het aanbrengen van de beschermlaag. Hieronder vallen ook eventuele ladders, kranen en steigers. Ten slotte zijn er natuurlijk de arbeidskosten. Dit zijn de kosten die gerekend worden het uitvoeren van de klus.

Hydrofoberen Kosten per m2
Hydrofoberen gevel €7 – €15

Welke keuzes beïnvloeden de prijs

Het heeft alleen zin om een dak of gevel te hydrofoberen als het daarvoor gereinigd is. Want een beschermlaag ga je natuurlijk niet aanbrengen op een vuile ondergrond. Het reinigen van een gevel of dak is echter een aparte behandeling waar je ook los voor moet betalen. Gelukkig zijn er veel gevelreinigingsspecialisten die zowel kunnen reinigen als hydrofoberen. En als je kiest voor een combinatie van deze twee behandelingen is de kans groot dat je een leuke korting krijgt.

Bespaartips voor hydrofoberen

De prijzen per specialist lopen nogal uiteen. Als je je eerst even goed oriënteert en wat vergelijkend onderzoek doet, zal je zien dat er zeker specialisten zijn waar je ook met een kleiner budget terecht kunt. Uiteraard moet je jezelf er wel van verzekeren dat de kwaliteit in orde is. Vaak kun je hier vrij gemakkelijk achter te komen door even op internet te kijken. Daar vindt je vaak wel recensies van andere gebruikers. Ook kun je informatie en advies vragen aan verschillende specialisten. Aan de hand van de antwoorden krijg je meestal wel een redelijk beeld van de expertise van de betreffende aanbieder. Een andere handige manier om te besparen is door de kosten van de reiniging en het hydrofoberen te delen met je buren. Vooral wanneer je in een rijtjeshuis woont, kan dit een aantrekkelijke optie zijn. Vaak kan de aanbieder een extra leuke prijs geven als het gaat om meerdere woningen naast elkaar. En uiteraard kunnen jullie de voorrijkosten delen. En als de woning naast die van jou er net zo fris uit ziet als jouw eigen stulp, is dat ook heel goed voor de waarde van jouw woning.

Vergelijk de offertes

Als je besloten hebt dat je je dak of gevel wilt laten hydrofoberen wil je natuurlijk een goede specialist vinden bij jou in de buurt. En ook al heb je graag wat centen over voor een duurzame investering in je huis, je wilt er niet teveel voor betalen. Maar hoe doe je dat? Het antwoord is: door meerdere gevel- of dakreinigers te benaderen en offerteaanvraag te doen. Dit kan via deze website. Het is kosteloos en geheel vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast. En je kunt in één oogopslag zien welke aanbieder als goedkoopste uit de bus komt.