Kosten voegwerk

Je huis bestaat aan de buitenkant uit bakstenen en voegen. Die voegen zijn bedoeld om de bakstenen goed op elkaar te laten aansluiten en zodoende een goed sluitende muur te krijgen. Specie, het materiaal wat gebruikt wordt bij voegwerk, is echter nogal gevoelig voor de tand des tijds. Het wordt door de jaren heen poreus en laat vanaf dat moment vocht en kou van buiten af naar binnen door in jouw huis.

Wanneer jij in een huis woont wat al wat ouder is, of wanneer je in een huis woont waar de weersinvloeden meer grip hebben op jouw voegwerk zoals bijvoorbeeld in een kustgebied of op het platteland is het goed om eens met een expert te kijken naar de kwaliteit van het voegwerk van jouw huis. Nieuw voegwerk laten aanbrengen brengt nogal wat koten met zich mee, en die zetten we nu voor jou op een rijtje zodat je straks weet waar je aan toe bent.

Wat is de prijs van nieuw voegwerk

Voordat nieuw voegwerk kan worden aangebracht op jouw bestaande woning zal het oude voegwerk eerst moeten worden weggehaald. Dit kan op een aantal manieren. De methode met slijpwerk is de goedkoopste. Het oude voegwerk wordt weggeslepen tussen de stenen en vervangen. Dit kost per vierkante meter 35 euro. Op het moment dat jij kiest het oude voegwerk te laten vervangen met hakhamers, een manier waarbij luchtdruk wordt gebruikt, ben je per vierkante meter 40 euro kwijt. Daarna komt het nieuwe voegwerk aan bod; we geven je een kostenplaatje van de meest voorkomende soorten voegwerk. Deze werkzaamheden zijn inclusief BTW, arbeidsloon en reiskosten van de aannemer of metselaar die het voegwerk aanbrengt.

Kosten van het voegwerk Wat houdt het voegwerk in Wat zijn de kosten per vierkante meter
Platvolborstelwerk De voeg oogt geborsteld doordat van een borstel gebruik is gemaakt. 10 euro
Platte voeg Het cement van de voeg steekt niet uit en is plat gestreken 13 euro
Strakke voeg De voeg heeft een mooie moderne strakke uitstraling 16 euro
Schaduwvoeg De voeg heeft een mooi schaduweffect 15 euro
Klopwerk Het cement van de voeg steekt uit en is opgeklopt 12 euro
Knipwerk/snijwerk De voeg steekt uit buiten het metselwerk; dit geeft een klassieke uitstraling 100 euro
Daggesneevoeg De voeg heeft een effect alsof er rechte strepen in de voegen zijn gemaakt. 32 euro

Voor voegwerk moet je echt bij de specialist zijn; zelf doen is geen optie, tenzij je een opleiding hebt gevolgd als metselaar. Het is namelijk van het grootste belang dat het metselwerk zorgvuldig wordt aangebracht om de tand des tijds te kunnen weerstaan.

De prijsopbouw van voegwerk

Voegwerk is een arbeidsintensief karwei waarbij geen gebruik wordt gemaakt van machines. Er is dus sprake van specifiek handwerk. De prijs van voegwerk kan je opbouwen aan de hand van een aantal keuzes:

  • Keuze 1: welk voegwerk wordt het. Je kan niet zomaar kiezen voor de goedkoopste soort voegwerk wanneer je een metselaar inhuurt. Het is namelijk afhankelijk van het type woning welk voegwerk daarbij hoort. Bij een moderne woning kan je niet zomaar kiezen voor een klassieke uitstraling bij het voegwerk. Het voegwerk is immers een bepalende factor bij het uiterlijk van jouw huis. Je zal niet zomaar die uitstraling van jouw woning mogen veranderen wanneer daar wettelijke voorschriften voor bestaan. Dat geldt dus zeker ook wanneer je een oudere of zelfs monumentale woning van nieuw voegwerk wil laten voorzien. In dat geval ben je verplicht om de oude stijl van het voegwerk aan te houden. Het gaat in het geval van een monumentaal pand om beschermd aangezicht.
  • Keuze 2: wie voert het voegwerk uit. Voegwerk kan je laten uitvoeren door meerdere personen en bedrijven. Je kan kiezen voor een allround aannemer om het voegwerk uit te voeren, maar je kan ook kiezen voor een metselaar die als ZZP-er werkt. Deze laatste zal doorgaans een aantrekkelijker tarief hanteren, maar het kan geen kwaad om bij beiden een offerte op te vragen.
  • Keuze 3: welke extra opties kies je. Wanneer je het voegwerk van je woning laat bijwerken kan je er natuurlijk ook voor kiezen om je woning gelijktijdig te laten impregneren. Op deze manier zorg je ervoor dat je gevel geïsoleerd wordt en dat vocht en vuil van buitenaf geen grip meer krijgen op jouw muur. Je huis zal er daarom langdurig mooi uitzien en je hebt veel langer plezier van het nieuwe voegwerk.

Handige bespaartips

Voegwerk aan je huis laten uitvoeren is een kostbare aangelegenheid. Het is dan ook goed om te weten dat je op redelijk eenvoudige manier kan besparen op de kosten van dit nieuwe voegwerk.

Wie voert de werkzaamheden uit. Je kan ervoor kiezen om de professionele metselaar in te huren of een aannemersbedrijf. Er zijn echter ook veel opleidingen voor metselaars. Deze leerling-metselaars hebben oefenobjecten nodig. Het kan dan ook nooit kwaad om eens te informeren bij een opleiding of de voegwerkzaamheden aan jouw woning door een leerling metselaar kunnen worden uitgevoerd. Op deze manier houd je de kosten binnen de perken, en de vakleerkracht zal in de gaten houden dat het metselwerk vakkundig wordt uitgevoerd.

Vraag offertes op

Voegwerk laten uitvoeren is een klus die veel bedrijven graag voor je zullen uitvoeren. Het kostenplaatje en de vaardigheden van die bedrijven lopen echter nogal uit één. Het kan dan ook geen kwaad om van tevoren bij meerdere bedrijven offertes op te vragen. Om te weten wat de kwaliteiten van deze bedrijven zijn kan je kijken in de portfolio die ze als het goed is bij zich hebben, of die op hun website staat. Op deze manier weet jij wie je inhuurt en tegen welk tarief ze de werkzaamheden voor jou uitvoeren. Zo voorkom je dat goedkoop onverwacht duurkoop wordt. Via onderstaande button krijg jij vrijblijvend een aantal offertes in je mailbox.