Kosten dak coaten

De meeste dakpannen hebben een beschermend laagje. Dit laagje zorgt ervoor dat vuiligheid minder aan het oppervlak kan hechten en het water op de dakpannen blijft liggen en er niet intrekt. Door verloop van tijd en weersomstandigheden zal dit laagje echter wegslijten. En dan krijgen de elementen vrij spel. Vooral mossen en algen nestelen zich graag op de dakpannen. En dit is op de lange termijn funest voor de dakconstructie. De algen en mossen maken de dakpannen namelijk poreus. En omdat vocht niet langer wordt tegengehouden door de beschermlaag, zal het water in de steeds poreuzer wordende dakpannen trekken. Uiteindelijk zal het dak in conditie sterk achteruit gaan en kunnen er lekkages ontstaan. Om dit te voorkomen is het verstandig het dak om de zoveel tijd te reinigen en daarna een coating aan te laten brengen. Deze coating is vuil- en vochtwerend. Misschien vraag je je af waarom je voor een coating zou kiezen als je ook kunt impregneren. En inderdaad, bij impregneren geef je het dak ook beschermlaag. Het voordeel van een coating is echter dat je deze aan kunt laten brengen in een kleur naar keuze. Zo is het dak niet alleen schoon en beschermd, maar ziet het er ook nog eens heel mooi uit.

Hoe gaat het coaten in zijn werk?

Het coatingsproces bestaat uit een aantal verschillende stappen. Natuurlijk wordt het dak eerst heel grondig gereinigd. Dit gebeurd meestal met een hogedrukspuit. Hierdoor zal al het vuil in een no-time van het dak spoelen. Mossen, algen, vogelpoep, enzovoorts. Als het dak weer heel schoon is zullen de muren en ramen van het huis waarschijnlijk wel vies zijn door het vuile water wat van het dak afloopt. Gelukkig zal de reiniging specialist dit vuil ook netjes opruimen. Muren, ramen en de eventuele tuin worden altijd netjes achter gelaten. Als dit allemaal gebeurd is, wordt het dak gedesinfecteerd. Dit is nodig omdat er altijd vuilresten op het dak achterblijven. Je moet hierbij denken aan bacteriën en schimmels. Je ziet ze niet, maar als je ze laat zitten zullen ze in een mum van een tijd weer uitgroeien tot nieuwe ontsierende en schadelijke organismen. Het desinfecteren gebeurd meestal door middel van een spuit, waarbij het middel gelijkmatig over het hele dak wordt verdeeld. Na het desinfecteren wordt er een soort voorbereidende laag op het dak gesmeerd. Dit middeltje noemen we een ‘primer’. De primer zorgt ervoor dat de coating beter aan de dakpannen kan hechten. Na de primer wordt de coating over het hele dak aangebracht. Dit gebeurt met behulp van een soort hogedrukspuit. De coating wordt zowel op de dakpannen als tussen de kieren gespoten, voor een optimaal beschermend effect. Daarna wordt er nog een tweede coating aangebracht, om er extra zeker van te zijn dat het dak honderd procent vuil- en vochtafstotend is.

Wat kost een behandeling met dakcoating?

Een coating aanbrengen op je dak kun je beter niet zelf doen. Een ervaren professional heeft de juiste kunde en expertise om dit niet alleen sneller maar ook veel veiliger te kunnen doen. Waarschijnlijk sta jij niet dagelijks met verschillende apparatuur op een dak te balanceren. Laat het dus liever over aan een vakman. Wat de kosten zijn van een dakcoating is moeilijk in te schatten. Wat we wel kunnen zeggen is dat de gerekende tarieven meestal per m2 gelden. Dus hoe groter het dak, hoe duurder het coaten uit zal vallen. Daar komt nog dat er soms extra hulpmiddelen gebruikt moeten worden. Zeker als het dak zeer hoog of moeilijk bereikbaar is zal men gebruik willen maken van bijzondere ladders, een steiger of een kraan. Niet alle dakexperts zullen deze hulpmiddelen zelf in huis hebben. Vaak huurt men deze zaken dan bij een ander bedrijf. Meestal is de huur per dag. Hoe groter het dak, hoe langer deze hulpmiddelen gehuurd moeten worden. En dit zal de prijs uiteindelijk wel beïnvloeden. Voor alleen het coaten ligt de prijs meestal ergens tussen de €10,- en €20,- per m².

 

Beschermende behandeling Kosten per m2
Dakcoating €10 – €20

 

Prijsopbouw

Het coaten van een dak heeft alleen zin als het dak van tevoren ook goed is gereinigd. Dit is echter een aparte behandeling waar je dus ook los voor zal moeten betalen. Als je het door één ondernemer laat doen is het echter wel mogelijk dat je een gunstige prijs krijgt dankzij het combineren van de beide behandelingen. Laat je dus vooraf even goed adviseren door een aantal verschillende aanbieders voor de beste prijzen.

Welke keuzes beïnvloeden de prijs

De belangrijkste keuze die de prijs zal beïnvloeden is de keus voor een specifieke ondernemer. Er zijn namelijk heel veel dakspecialisten die een coating aan kunnen brengen. Omdat de tarieven per specialist echter nogal uiteenlopen is het een goed idee om je eerst even goed te oriënteren. Als je een beetje weet wat de gemiddelde prijzen zijn die de meeste specialisten hanteren ben je meestal al een stuk wijzer. En als je de verschillende prijzen vergelijkt met dit gemiddelde door middel van een vergelijkend onderzoek weet je welke specialist duur of goedkoop is. Zo kun je ongemerkt toch aardig wat besparen.

Bespaartips voor een dakcoating

Het coaten van een dak is in principe niet heel duur. Alleen doe je het meestal in combinatie met een reinigende behandeling. Als je een groot dak hebt kan dit al snel aardig oplopen in prijs. Het beste kun je daarom kiezen voor een specialist bij jou in de buurt. Dan kun je in ieder geval besparen op de voorrijkosten. Ook zou je eens na kunnen vragen bij de buren of zij misschien ook belangstelling hebben voor een dakreiniging en een coating. Dan bespaar je samen flink op de voorrijkosten en de kans is groot dat de aanbieder een mooi prijsje voor jullie wil maken.

Vergelijk offertes

Zoals we al aangaven lopen de tarieven per specialist nogal uiteen. Je doet er daarom goed aan om verschillende specialisten te benaderen voor meer informatie. Stel gerust al je vragen, een goede vakman zal ze graag beantwoorden. Daarnaast raden we je aan om via onze website bij meerdere bedrijven een offerte aan te vragen. Je kunt de aanbiedingen dan in alle rust met elkaar vergelijken en besluiten welke het beste bij je past.