Informatie, tips en advies over gevelreiniging.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als de gevel van je woning sterk verontreinigd is kan dit een vervelende aanblik geven. Misschien zijn de stenen verkleurd door roet of mos en ziet geheel er niet erg fris meer uit. Dan kan het zeker de moeite waard zijn om eens na te denken over een grondige reinigingsbeurt. Als het gaat om gevelreiniging zijn er dan diverse opties. Je kunt kiezen voor vochtstralen of zandstralen, maar je kunt ook gebruik maken van een chemische reiniging. Deze reinigingsmethode heeft met name zin als vochtstralen niet het gewenste resultaat geeft en zandstralen het oppervlak teveel aantast. Omdat deze methode vanwege het gebruik van chemische middelen toch behoorlijk agressief is, beschouwen we dit echt als laatste redmiddel. Met een chemisch reiniging kan zelfs het meest hardnekkige vuil nog in een mum van een tijd verwijderd worden.

Hoe werkt een chemische reiniging?

Voor het reinigen wordt een chemisch middel gebruikt. Dit is meestal een zuur of een basisch middel. Door sterke zuurhoudende middelen wordt de ondergrond aangetast en lost het vuil op. Omdat het oppervlak eigenlijk met opzet wordt aangetast is de methode met zuur niet geschikt voor iedere ondergrond. Een basisch middel is een sterk ontvettingsmiddel wat het vuil losmaakt van het oppervlak. Ook dit chemische middel is erg agressief en niet voor elke ondergrond geschikt. Poreuze stenen zijn bijvoorbeeld te kwetsbaar en zullen beschadigd raken. Stenen met glazuur komen het meest in aanmerking. Daarnaast moet ook het voegwerk in goede conditie verkeren. Als het voegwerk niet meer in de juiste staat is zal het chemische middel het verder beschadigen, met alle gevolgen van dien.

Hoe wordt de reiniging uitgevoerd?

Om het risico op beschadiging te voorkomen wordt de gevel voor het aanbrengen van het middel eerst bevochtigd. Daarna wordt het middel op het oppervlak verneveld of geborsteld. Door de blootstelling van het middel aan de lucht zal een chemische reactie optreden. Hiervoor wacht men gewoonlijk een bepaalde periode. Per samenstelling van het middel kan dit variëren van 5 tot 30 minuten. Daarna wordt de gevel onder hoge druk schoongespoten met water of met stoom. Het is heel belangrijk dat de uitvoerder van de chemische reiniging zijn vak verstaat. In de eerste plaats omdat het middel belastend is voor zowel het milieu als de gezondheid. De gebruiker moet op een verstandige manier gebruik maken van het middel en voldoende bescherming dragen tijdens het werk. In de tweede plaats is chemisch reinigen niet heel eenvoudig. De samenstelling van de chemische componenten komt heel precies en men moet exact weten wat nodig is om een bepaald resultaat te bereiken. Daarbij komt ook nog eens dat het haast onvermijdelijk is dat er bepaalde resten achter zullen blijven op de gevel. Die zullen door blijven werken. Om dus niet met onregelmatige verkleuringen achter te blijven kun je het beste kiezen voor vakman die achterblijvende restanten tot een minimum weet te beperken.

Wat kost een chemische reiniging van de gevel?

Een chemische reiniging is ten opzichte van veel andere reinigingsmethodes relatief goedkoop. Dit heeft alles te maken met het feit dat de gebruikte middelen zeer agressief zijn. Er is dus weinig tijd voor nodig om een oppervlak goed schoon te krijgen. Omdat deze methode minder arbeidsintensief is, zullen er ook minder arbeidskosten in rekening worden gebracht. Een andere bijkomstigheid is dat de gebruikte middelen relatief goedkoop zijn. Daar tegenover staat dat het middel niet altijd geschikt is voor elke ondergrond. Daarnaast moet jouw gevelreiniger echt weten wat hij doet, anders kan de chemische reiniging beschadigingen tot gevolg hebben. En dat kan uiteindelijk nog een hele dure grap worden. Verder is er nog een milieuaspect. De gebruikte middelen zijn weldegelijk belastend voor het milieu en de kans is groot dat niet iedereen zich daar prettig bij voelt.

Soort gevelreiniging Kosten per m2
Chemische reiniging +- €15,-

De prijsopbouw

De prijs van een chemische reiniging hangt af van meerdere aspecten. In de eerste plaats moet je rekening houden met het oppervlak. Als de gevel van jouw huis groter is, zal er meer werk en product nodig zijn om de reiniging uit te voeren. En daarvoor betaal je dus ook meer. In de tweede plaats kan de specialist gebruik willen maken van een steiger om ieder plekje van de gevel op de juiste manier te kunnen behandelen. Ook dit zal meegenomen worden in de prijs. Ten slotte speelt de afvoer van het product een rol. Omdat er milieutechnische eisen worden gesteld aan het gebruik van chemische middelen zal de specialist genoodzaakt zijn het product na gebruik zo goed en veilig mogelijk af te voeren. Ook hiervoor zullen extra kosten in rekening worden gebracht.

De beste tip om te besparen op een chemische reiniging

Omdat een chemische reiniging echt een vak is, raden we je aan om alleen met een deskundige partij in zee te gaan. Als de reiniging niet goed wordt uitgevoerd zal je immers duur uit zijn door de veroorzaakte schade. Onze belangrijkste bespaartip is dan ook dat je een goede specialist moet uitzoeken. Die zal het werk bovendien ook snel en effectief uitvoeren met een minimum aan arbeidskosten. En dit zie je weer terug in de eindprijs. Daarnaast willen we ook nog even noemen dat een deskundige gevelreiniger het milieu zo min mogelijk zal belasten. Dat is een bespaartip die je weliswaar niet voelt in je portemonnee, maar wel effect heeft op het milieu.

Vergelijk offertes

Om een goede gevelreiniger te kunnen kiezen voor een chemische reiniging is het belangrijk om verschillende specialisten met elkaar te vergelijken. Dit kun je heel eenvoudig doen door via deze website verschillende aanbieders om advies en een offerte te vragen. Op basis van de adviezen kun je meestal wel een aardige inschatting maken van de expertise van de betreffende gevelreiniger. Omdat een chemische reiniging zo precies komt, is deze expertise een cruciale factor in je afweging. En het mooie is dat een offerte je ook niets kost en nergens toe verplicht. Er is dus niets wat je tegenhoudt om de verschillende aanbiedingen met elkaar te vergelijken. Je ziet dan vaak al snel welke gevelreiniger de klus goed en tegen een gunstige prijs kan klaren.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?