Kosten hout impregneren

Als een deel van de gevel van je woning bestaat uit hout zal dit na verloop van tijd verkleuren. Dit komt omdat het weer hoe dan ook vat krijgt op het materiaal. Het hout zal waarschijnlijk groen uitslaan door mossen en algen en steeds minder waterbestendig zijn. De groei van mossen en algen en langdurige blootstelling aan vocht zullen het hout kwetsbaar maken en uiteindelijk ook van binnen aantasten. Het is dus belangrijk om het hout schoon te houden en te beschermen tegen vuil en weersinvloeden. Je kunt dit doen door het hout te impregneren. Dat wil zeggen dat het hout wordt voorzien van een beschermlaag. Deze beschermlaag is vocht- vuilafstotend. Vuil kan dankzij de beschermlaag niet goed aan het oppervlak hechten. En het laagje zorgt er ook voor dat vocht niet langer door het hout kan worden opgenomen. Het impregneren van hout is dus een heel belangrijke vorm van onderhoud waardoor je er veel langer van kunt genieten.

Hoe gaat hout impregneren in zijn werk?

Het impregneren van hout kan op verschillende manieren. Voor dat het hout op de gevel wordt aangebracht zal het waarschijnlijk al een keer geïmpregneerd zijn door middel van bijvoorbeeld onderdompeling. Hierbij wordt het hout in een impregnerend middel ondergedompeld. Ook zien we tegenwoordig vaak dat hout in vaten met impregneermiddel wordt gedaan. De vaten worden vervolgens vacuüm gezogen. Het voordeel van deze methode is dat het middel in het hout wordt geperst. Maar ook al is het hout op je gevel reeds geïmpregneerd, toch moet je het blijven onderhouden. Op een gegeven moment zal het impregneermiddel namelijk aan kracht verliezen, en dan kan een nieuwe behandeling noodzakelijk zijn. Maar als je het hout tijdig behandeld, blijft het langer sterk én mooi, tot wel vijf jaar. Een gevelspecialist kan de gevel opnieuw impregneren met een speciaal middel. Dit wordt vakkundig over het gehele oppervlak aangebracht door middel van een kwast of een roller. In principe is dit een heel eenvoudige werkwijze. Je vraagt je misschien af waarom je dan niet zelf met een kwast aan de slag zou gaan. Dat kan natuurlijk. Maar als het geen simpele schutting is maar gaat om een hoge en moeilijk bereikbare gevel is het een ander verhaal. Dan huur je waarschijnlijk liever een professional in die dit op een veilige manier kan doen. En het mooie is dat een vakman hier veel ervaring in heeft en het dus ook heel snel en goed kan doen.

Wat kost het impregneren van een houten gevel?

Het is moeilijk om te bepalen hoe duur het impregneren van hout is. De belangrijkste factor is natuurlijk de omvang van de klus. Hoe groter het te bewerken oppervlak, hoe meer werk. En behalve hogere arbeidskosten is er dan natuurlijk ook meer impregneermiddel nodig. Dit alles leidt tot een bepaalde prijs. Niettemin kan deze prijs sterk verschillen per aannemer, dus kijk eerst even rond, en bepaal daarna pas met wie je in zee gaat.

Prijsopbouw van een impregnerende behandeling

De prijsopbouw van een impregnerende behandeling is afhankelijk van meerdere factoren. In de eerste plaats betaal je voorrijkosten. In de tweede plaats betaal je arbeidskosten: de kosten voor de gedane arbeid. Ten slotte zijn er nog de kosten van het materiaal. Het betreft hierbij de kwasten en rollen, maar ook het impregneermiddel. Een liter impregneermiddel kost gemiddeld €10 tot €40. Per liter kan 10 m2 behandeld worden. Zo heb je een redelijke indicatie. Als je huis een hoge of ongebruikelijke gevel kan het nodig zijn om bepaalde hulpmiddelen in te schakelen. Je moet hierbij denken aan een kraan, een speciale ladder of in sommige gevallen zelfs een steiger. Zeker als het gaat om een steiger of een kraan, zal dit vaak bij een externe partij moeten worden gehuurd. De huur van dit soort hulpmiddelen wordt meestal per dag gerekend. Als het een grote klus is, zal men de steiger of kraan voor meerdere dagen moeten huren. En dit zal ook zijn weerslag hebben in de prijs.

 

Impregneren hout Geschikt voor m2 Kosten
1 liter 10 m2 €10 – €40

Welke keuzes beïnvloeden de prijs

Er zijn verschillende keuzes die de prijs van een impregnerende behandeling van hout kunnen beïnvloeden. Natuurlijk bepaal je zelf voor welke aannemer je kiest, en daarmee ook de prijs. Ook zijn er verschillende impregneermiddelen in meerdere kwaliteitsniveaus beschikbaar. Uiteraard worden hier ook verschillende prijzen voor gerekend. Je kunt de kosten laag houden door te kiezen voor een goedkoop middel. Het voordeel is dat je uiteindelijk een lagere prijs betaalt. Dit impregneermiddel zal echter sneller aan kracht verliezen. Je kunt je dus afvragen of het niet een betere investering is om te kiezen voor een wat duurder impregneermiddel. Je betaalt dan één keer wat meer, maar het middel zal significant langer werken. En een herhalingsbehandeling zal minder snel noodzakelijk zijn.

Bespaartips voor het impregneren van hout

Natuurlijk wil je niet teveel betalen voor het impregneren van hout. Het is daarom een goed idee om te kiezen voor een aannemer bij jou in de buurt. Omdat de meeste aannemers voorrijkosten rekenen, zal je goedkoper uit zijn als de aannemer minder lang naar jouw woning hoeft te reizen. Als je in een rijtjeshuis woont, en de buren ook houten gevelbekleding hebben, kun je informeren of zij ook belangstelling hebben voor een dergelijke behandeling. Je kunt dan waarschijnlijk profiteren van een mooie pakketprijs. En je betaalt ook een minimum aan voorrijkosten, en dat is natuurlijk meer dan welkom.

Vergelijk offertes

Zoals we al noemden is het heel belangrijk om een goede aannemer te kiezen. We bedoelen daarmee iemand die zijn vak verstaat en kwaliteit levert. Want je wilt wel waar voor je geld. En een goede aannemer zal de klus snel klaren en daarmee tijd uitsparen. En minder tijd, betekent minder hoge kosten. Het beste is om verschillende aannemers te benaderen en te informeren naar de mogelijkheden voor het impregneren van hout. Zij kunnen je dan precies laten weten wat ze voor je kunnen betekenen. Ook zullen ze je graag gratis en vrijblijvend voorzien van een offerte. Het beste is zelfs om meerdere offertes op te vragen. Dit kun je doen via deze website. Je kunt ze dan met elkaar vergelijken en zelf bepalen welke specialist jou het beste aanbod doet.