Kosten gevel stralen

Als je woning al wat ouder is zal je merken dat de aanblik minder mooi wordt als gevolg van blootstelling aan weer en wind. De stenen zullen verkleuren door vervuiling. Ook kan er bepaalde aanslag ontstaan door de groei van mos en algen. Als er veel verkeer langs het pand rijdt kan er ook flink wat roet op de stenen zitten, waardoor de woning er heel ‘vuil’ uit kan zien. En in het ergste geval zijn er vandalen die graffiti op de muren van je huis spuiten. Het is vrijwel onmogelijk om dit zelf te verwijderen en het kan een ramp zijn voor de waarde van je woning. Daar wil je dus zo snel mogelijk vanaf. Voor al deze vormen van zeer zware vervuiling aan de gevel is er een oplossing in de vorm van stralen. Er zijn twee vormen van stralen: zandstralen en vochtstralen. Hieronder bespreken we de mogelijkheden van vochtstralen, de werkwijze en de kosten.

Wat is vochtstralen?

Als men een gevel straalt met vocht wordt er onder hoge druk water en een straalmiddel op de gevel gespoten. Hierdoor komt het zeer hardnekkige vuil los van het oppervlak en spoelt het van de gevel af. Het voordeel van vochtstralen is dat er dankzij de nevel weinig tot geen overlast zal zijn door stof. Het straalmiddel kan uit diverse materialen bestaan. Van een hele grove korrel, tot zeer fijn zandachtig materiaal. De keuze voor een bepaald soort straalmateriaal hangt af van de vervuiling en de stenen in de gevel. Het is van groot belang dat de specialist die je inschakelt zijn vak verstaat en weet welke korrel gebruikt moet worden. Anders is de kans groot dat het vochtstralen jouw gevel meer kwaad dan goed doet. Behalve het juiste straalmiddel is ook de druk waarmee wordt gespoten heel belangrijk. Als er een verkeerde druk wordt toegepast zal de gevel beschadigingen op kunnen lopen.

Hoe verloopt het proces van vochtstralen?

De specialist neemt een straalketel mee, een soort reservoir met daarin het straalmiddel. Door middel van een compressor wordt het straalmiddel, samen met het water, op de gevel gespoten. De manier waarop men te werk gaat is hierbij cruciaal. De specialist moet ervoor zorgen dat de juiste afstand wordt gehouden. Hoe dichter je bij het te reinigen oppervlak staat, hoe dieper de reiniging zal zijn. Voor een gelijkmatig resultaat moet de gevel dus overal vanaf de juiste afstand worden bespoten.

Wanneer heeft vochtstralen nut?

Zoals we eerder al aangaven is vochtstralen vooral zinvol als het gaat om zeer zware vervuiling door mos, algen, roet en graffiti. Niettemin leent niet elke gevel zich voor zo’n krachtige reiniging. De gebruikte steensoort moet zeer sterk zijn. Denk bijvoorbeeld aan baksteen. Andere steensoorten zoals natuursteen, zijn te kwetsbaar voor deze reinigingsmethode en zullen het oppervlak aantasten. Ook moet het voegwerk in de gevel in goede staat verkeren. Als het voegwerk poreus is zal de krachtige straal ervoor zorgen dat het voegmateriaal afbrokkelt. Vochtstralen heeft dus alleen zin bij de juiste steensoort, een goede conditie van het voegwerk en bij een sterke mate van vervuiling.

Wat kost vochtstralen?

De prijzen van vochtstralen verschillen uiteraard per specialist. Daarnaast zal de situatie een belangrijke rol spelen. Bijvoorbeeld: hoe groot is het te reinigen oppervlak? Voor een normale woning is een dag vaak al voldoende, maar bij een wat meer afwijkend geveloppervlak kan dit meer tijd in beslag nemen. Daarnaast kan het nodig zijn om een steiger neer te zetten om alle plekken te kunnen bereiken. Dit wordt natuurlijk ook meegenomen in de prijs die je uiteindelijk zult betalen. Uiteraard speelt ook de mate van vervuiling hierbij een rol. Zeer hardnekkig vuil zoals graffiti en roet is moeilijker te verwijderen en zal dus ook meer tijd vergen. Gelukkig kan de expert je hier van tevoren alles over vertellen en jou van een goed advies voorzien.

Prijsopbouw van vochtstralen

De prijs van het stralen betaal je meestal per m2. De specialist hanteert doorgaans een bepaald tarief per m2 plus de mate van de vervuiling. Het is heel moeilijk om hier zelf een goede inschatting van te maken. Het beste kun je daarom meerdere specialisten benaderen voor een goed advies en een prijsindicatie.

Vochtstralen Kosten per m2
Vochtstralende behandeling €18 – €22

Welke keuzes beïnvloeden de prijs?

Uiteraard kan het ook voorkomen dat je zelf bepaalde wensen hebt die de prijs kunnen beïnvloeden. Zo kiezen sommige mensen ervoor om, naast het vochtstralen, de gevel te impregneren. Dat wil zeggen dat de gevel na het reinigen wordt behandeld met beschermend materiaal. Hiermee voorkom je nieuwe vervuiling van de gevel, en bescherm je de gevel tegen doorslaand vocht. Vooral bij oudere woningen met scheuren in de gevel of slecht voegwerk kan impregneren erg nuttig zijn. Je voorkomt namelijk dat de schade toeneemt. Als je niets doet zal dit namelijk onvermijdelijk zijn. De constructie van de woning zal helemaal aangetast worden. De kosten voor het herstellen van dit soort schade kunnen enorm zijn. Dan is impregneren een relatief goedkope behandeling waar je de kosten al snel uit hebt. Een expert kan beoordelen of jouw woning baat heeft bij een impregnerende behandeling, dus laat je goed adviseren.

Bespaartips

Impregneren kan een goede en duurzame investering zijn. Als de kwaliteit van de stenen en het voegwerk echter nog goed is, heeft het niet zoveel toegevoegde waarde. Laat de gevel dus altijd grondig inspecteren, dan weet je direct of het verstandig is om te kiezen voor impregneren na het vochtstralen. En dan geef je ook niet onnodig extra geld uit. Een andere goede bespaartip is om te kiezen voor een specialist bij jou in de buurt. Je bent dan niet veel geld kwijt aan voorrijkosten.

Vergelijk offertes

Om te kunnen bepalen welke gevelreinigingsspecialist voldoet aan jouw eisen, kun je het beste wat onderzoek doen. Ideaal hiervoor is onze website. Via onze website kun je offertes aanvragen bij meerdere specialisten. Vervolgens kun je ze op je gemak met elkaar vergelijken en bepalen welk aanbod passend is. Het mooie is dat de aanbieders jou graag kosteloos en vrijblijvend voorzien van een gratis offerte. Je hoeft dus nooit over één nacht ijs te gaan en kunt eerst rustig nadenken over wat je precies wilt.