Kosten gevelonderhoud

De gevel van jouw huis bepaalt het aangezicht van je woning. Een nieuw huis heeft een gevel die fris oogt. Weer en wind hebben nog maar weinig invloed gehad op jouw huis, en de bakstenen en het voegwerk ogen nog als nieuw. Dat alles verandert wanneer jouw woning wat ouder is. In dat geval krijgt de gevel van jouw huis last van de weersinvloeden. Staat jouw huis daarnaast in de buurt van bomen, dan is de kans groot dat vocht vrij spel heeft op jouw gevel. Groene aanslag en overtollige mos groei op de stenen en het voegwerk zullen het gevolg zijn. Vandaag de dag moet je woning een zo goed mogelijke uitstraling hebben. Dit is niet alleen prettig voor jouzelf, maar ook heel goed wanneer jouw woning in de verkoop komt. In dit geval zal een woning met een schone, goed onderhouden gevel meer opleveren dan een woning die er afgeleefd uitziet. Om jou een indruk te geven van de kosten van gevelonderhoud hebben we dit voor jou op een rijtje gezet.

Wat is de prijs van gevelonderhoud?

Hoeveel het onderhoud van jouw gevel je exact gaat kosten is afhankelijk van het oppervlak van je gevel, maar ook van de materialen die gebruikt zijn voor de bouw van jouw huis. Rode stenen zullen een andere reinigingsmethode vereisen dan gele stenen. De prijzen van gevelreiniging die we nu gaan noemen hebben betrekking op de werkzaamheden, inclusief het materiaal en de BTW. Omdat de huizen in Nederland gemiddeld een gevel afmeting van 60 vierkante meter hebben is onze prijsindicatie daarop gebaseerd. Een groter huis zou per vierkante meter goedkoper kunnen uitvallen.

Omschrijving werkzaamheden Wat houden de werkzaamheden in Prijs van de gevelreiniging per vierkante meter
Zandstralen Zandstraaltechniek, speciaal bestemd voor rode stenen 13 euro
Zandstralen Zandstraaltechniek, speciaal bestemd voor gele stenen 16 euro
Chemisch reinigen Gebruik van chemisch reinigingsmiddel waarbij het vuil oplost en het water wordt gerecycled 18 euro
Reinigen met hogedruk (stoomreiniging) Met gebruik van koud water 7 euro
Reinigen met hogedruk (stoomreiniging) Met gebruik van warm water 8 euro
Impregneren De muur wordt na het reinigen behandeld met impregneermiddel waardoor deze vocht- en vuil afstotend wordt. Vanaf 7,50 euro
Vochtstralen Er wordt gebruik gemaakt van een combinatie van water met zand, kalk of glasparels. Aangezien water zachter is dan zand is de kans op schade aan de geel kleiner. 14,50 euro
Nevelstralen Er wordt gebruik gemaakt van indirecte stralen die de gevel nauwkeurig schoonmaken, voor gevoelige oude gevels geschikt. 17,00 euro

Bovenstaande prijzen zijn gebaseerd op het totale pakket, dus arbeidsloon, BTW en materialen. De opbouw is ongeveer als volgt; materiaal 31 procent, voorrijkosten 3 procent, arbeid 66 procent. Je zou ervoor kunnen kiezen om deze klus anders aan te pakken en daardoor de kosten te drukken:

  • Houd je gevel regelmatig bij. Het arbeidsloon is hoog bij gevelreiniging. Dit komt doordat een reiniger vaak veel viezigheid van gevels moet afhalen. Op het moment dat jij echter regelmatig je gevel schoonmaakt door middel van een stoomreiniger en door het weghalen van mos en groene aanslag van je gevel zal de gevelreiniger minder arbeidsuren hoeven te maken om jouw gevel weer stralend schoon te krijgen.
  • Houd plantengroei binnen de perken. Het oogt romantisch, zo’n muur die begroeid is met klimplant. Klimplanten hebben echter ook een minder prettige uitwerking op je muur. De wortels gaan in het voegwerk zitten en zullen op den duur ook in de stenen zelf gaan groeien. Klimplanten zorgen bovendien voor een vochtig klimaat op je muur. Het is daarom goed om klimplanten niet de vrijheid te geven tegen je muur, maar om ze langs een rek te laten groeien wat bij je muur staat. Op die manier voorkom je dat jouw muur wordt overwoekerd door klimplanten.

Welke factoren bepalen de prijs van gevelreiniging

Gevelreiniging is iets wat behoorlijk in de papieren kan lopen. Het is dan ook goed om te kijken welke keuzes de prijs bepalen die jij betaalt voor de gevelreiniging.

  • Keuze 1: houd je het bij gevelreiniging. Alleen een gevel reinigen is het goedkoopste; je mag dan uitgaan van een redelijk voordelige prijs die ligt tussen de 350 en 950 euro. Kijk wel van tevoren goed welk bedrijf je inhuurt en vraag naar hun portfolio. Je gevel is namelijk een kwetsbaar iets. Wanneer tijdens het reinigen je voegwerk of stenen worden aangetast ben je verder van huis.
  • Keuze 2: laat je voegwerk gelijk herstellen. Bij een schone gevel vallen je voegen direct meer op. Het is dan ook praktisch om direct je voegwerk te laten herstellen wanneer jij je gevel laat reinigen. Dit kan tegen een meerprijs die ligt tussen de 1450 en 1850 euro.
  • Keuze 3: laat je gevel impregneren waardoor hij lang mooi blijft. Je kan je gevel laten impregneren na het reinigen. Hierdoor zal hij niet alleen extra bestand zijn tegen weer en wind, maar je brengt tegelijk een isolerende laag aan op je gevel. Je bespaart hierdoor direct op je energierekening. Het totale kostenplaatje van reinigen, voegen renoveren en impregneren bedraagt tussen de 3250 en 3850 euro.

Interessante bespaartips

Je gevel laten reinigen alleen is een redelijk betaalbare aangelegenheid. Je verhoogt de verkoopwaarde van je huis wanneer dit er fris gereinigd bij staat. Het totale kostenplaatje kan echter nogal in de papieren lopen. We geven daarom een paar bespaartips waar jij je voordeel mee kan doen.

  • Kijk wat je zelf kan doen. Het arbeidsloon beslaat het grootste gedeelte van de kosten van gevelonderhoud. Je zou natuurlijk zelf een gedeelte kunnen doen waardoor de gevelreiniger minder werk heeft. Zelf met de stoomreiniger je muur behandelen is een goed idee. Zomaar de hogedrukreiniger erop zetten is echter bij oudere huizen een minder goed idee. De muren zijn poreus en daardoor kwetsbaarder dan die van nieuwe huizen. Je wil je gevel schoonmaken, maar niet beschadigen.
  • Werk samen met je buren. De kans is groot dat jouw buren hun gevel ook willen laten reinigen wanneer ze horen dat jij iemand laat langskomen voor deze klus. De prijs voor een groter oppervlak is relatief lager omdat de professional slechts één keer hoeft langs te komen, en met het opbouwen van een werksteiger is hij ook maar één keer bezig. Jullie kunnen dus besparen wanneer jullie een kwantumkorting bedingen.

Vraag offertes op

Je gevel laten reinigen is een klus die door veel bedrijven wordt uitgevoerd. Om zeker te weten dat je niet teveel betaalt voor de reiniging van je gevel kan je via onderstaande button offertes opvragen. Op deze manier betaal jij de aantrekkelijkste prijs voor je gevel reiniging.