Informatie, tips en advies over gevelreiniging.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als jouw woning of bedrijfspand regelmatig blootgesteld wordt aan vuil door weersinvloeden en uitlaatgassen zal de gevel verkleuren. Ook kunnen er mossen en algen op gaan groeien waardoor de gevel hinderlijk groen uitslaat. Natuurlijk maakt jouw woning of kantoor hiermee niet de beste indruk. Daarnaast kunnen dit soort organismen op de lange termijn schade toebrengen aan de stenen en de kwaliteit van de gevel beïnvloeden. Gelukkig is er een relatief eenvoudige en goedkope manier om hier snel wat aan te doen: het reinigen van de gevel door middel van stoom. Met deze reinigingsmethode kan al het oppervlakkige vuil snel en effectief verwijderd worden. En het mooie is dat deze reinigingsmethode ten opzichte van andere methoden ook nauwelijks belastend is voor het milieu.

Hoe werkt het stomen van een gevel?

Een gevel schoon stomen doet men door het oppervlak eerst in zijn geheel nat te maken. Daarna zal men door middel van een stoomgenerator zeer hete stoom op het oppervlak laten blazen. Je moet hierbij denken aan temperaturen tussen de 120 en 160 graden Celsius. Dankzij de hitte van de stoom en de waterdruk komt het vuil los van de ondergrond. Nadat de hele gevel afgestoomd is wordt het oppervlak nogmaals schoongespoeld. Het grote voordeel van stomen is dat het relatief onschadelijk is voor het te reinigen oppervlak. Het is daarom een methode die regelmatig toegepast kan worden. Een ander voordeel is het dat er niets anders wordt gebruikt dan water. Dat maakt de reiniging met stoom niet alleen een goedkope maar ook een zeer milieuvriendelijke optie.

Wanneer een reiniging met stoom geschikt?

Een reiniging met stoom is geschikt voor het verwijderen van oppervlakkig vuil zoals mos en algen. Voor het verwijderen van graffiti of verfresten is een stoomreiniging echter niet voldoende. Ook met de kwaliteit van het te reinigen oppervlak moet alles in orde zijn. Bij wat meer poreuze stenen of oude muren kan een stoomreiniging het oppervlak beschadigen. De hoge temperatuur kan er namelijk voor zorgen dat de stenen gaan barsten en er scheuren in de muur ontstaan. Ook het voegwerk moet in goede conditie zijn, anders kan dit eveneens door de temperatuur van de stoom aangetast worden. Ook moet er van tevoren worden gecheckt of er zouten in de gevel zitten. Door de hete stoom kunnen deze zouten oplossen en ontstaat er zogenaamde ‘zoutuitbloei’. Hierdoor zullen de stenen van de gevel ontsiert worden door een soort ‘nevel’.

Wat kost een stoomreiniging

Ten opzichte van andere reinigingsvormen is een reiniging met stoom zeer goedkoop. Bovendien kun je deze methode vaker toepassen. Als de gevel na enige tijd weer begint te vervuilen kun je tegen relatief lage kosten opnieuw de gevel laten reinigen. Hierdoor kan de gevel altijd een frisse uitstraling hebben. Voorwaarde voor een stoomreiniging is echter wel dat de ondergrond geschikt is en het vuil oppervlakkig van aard is.

De prijsopbouw

Veel gevelreinigingsspecialisten bieden een stoomreiniging aan. Het is mogelijk dat je in eerste instantie door de bomen het bos niet meer ziet. Al deze verschillende specialisten bieden hun diensten bovendien tegen een andere prijs aan. Behalve dit tarief moet je nog rekening houden met materiaalkosten. Hieronder vallen de kosten van het watergebruik, de apparatuur en eventueel het gebruik van een steiger. Zeker bij een grote gevel zal een steiger zeker noodzakelijk zijn. Daarnaast spelen natuurlijk ook standaardzaken zoals voorrijkosten een rol bij de opbouw van de prijs. In de onderstaande tabel vindt je een redelijke prijsindicatie.

 

Werkzaamheden Kosten
Stoomreiniging €350 – €950

Welke keuzes beïnvloeden de prijs?

Een stoomreiniging is in vergelijking met andere methoden van gevelreiniging relatief goedkoop. Dit geeft in veel gevallen ruimte om te kiezen voor een extra optie: het impregneren van de gevel na het reinigen. Bij dit impregneren brengt de specialist een beschermlaag aan op de gevel. Hierdoor kan vuil minder goed hechten aan de stenen en zal het water niet door de stenen geabsorbeerd kunnen worden maar meteen naar beneden spoelen. Zeker als je last hebt van terugkomende vervuiling door algen en mossen kan een impregnerende behandeling ervoor zorgen dat de groei van deze organismen ingedamd wordt. Omdat het vocht niet snel door de stenen opgenomen wordt, voorkom je ook dat je in de toekomst last krijgt van zoutuitbloei. Het voordeel van deze beschermlaag is dat een stoomreiniging dan ook minder vaak nodig zal zijn. Uiteraard wordt de totaalprijs met een impregnerende behandeling wel wat hoger. Maar omdat een reiniging minder vaak nodig is zal je de investering naar alle waarschijnlijkheid wel terugverdienen. Een impregnerende behandeling is dus zeker het overwegen waard.

Bespaartips voor een stoomreiniging

Ook al is een stoomreiniging goedkoop, je wilt er niet teveel geld aan uit hoeven geven. Hoe doe je dit? In de eerste plaats door een goede reinigingsspecialist te kiezen. Iemand die zijn vak verstaat zal voorkomen dat er schade ontstaat tijdens het reinigen. En dat is voor jou natuurlijk goedkoper. Als je genoeg budget hebt is ook een impregnerende behandeling een goede keus. Hierdoor zal een reiniging op de lange termijn minder vaak nodig zijn. Daarnaast is het natuurlijk ook handig om te kiezen voor een specialist bij jou in de buurt. De voorrijkosten zijn dan namelijk lager. Ten slotte raden we je aan om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. De prijzen lopen nogal uiteen, en het is dus wel de moeite om te kijken bij welke specialist je het goedkoopste uit bent.

Vergelijk offertes van verschillende gevelreinigingsspecialisten

Zoals we hierboven al aangaven is het vergelijken van verschillende aanbieders een must als je wilt besparen op je stoomreiniging. Maar hoe doe je dat? Het meeste verstandige is om verschillende gevelreinigingsspecialisten te benaderen voor meer informatie. Je kunt dan alvast het kaf van het koren scheiden: de vakmensen pik je er al snel uit. Ook kun je hen vragen of ze een offerte kunnen maken voor het reinigen van jouw gevel. Als je dit alles doet via onze website  is dit geheel vrijblijvend en hoef je er ook niets voor te betalen. Zo krijg je een aardig idee van de gemiddelde prijzen voor het reinigen met stoom. Op basis daarvan kun je dan de verschillende aanbieders met elkaar vergelijken en besluiten welk aanbod voor jou het voordeligste is.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?