Kosten gevel laseren

Als de gevel van je woning zwaar verontreinigd is kan dit de aanblik van je huis flink verpesten. Zeker als je de waarde van je woning op peil wilt houden is het daarom van belang om ervoor te zorg dat de uitstraling van de gevel tiptop is. Dit kun je doen door een gevelreiniger in te schakelen die de hele gevel een mooie opfrisbeurt kan geven. Er zijn verschillende reinigingsmethoden die hiervoor gebruikt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan zandstralen, chemisch reinigen of vochtstralen. Al deze methoden zijn geschikt om zware vervuiling als sneeuw voor de zon te doen verdwijnen. Het nadeel van deze reinigingsmethoden is dat ze allemaal, in meer of mindere mate, het oppervlak kunnen beschadigen. Door de hoge druk op het oppervlak en het gebruik van zand of chemische middelen kunnen bepaalde materialen aangetast worden. Als jouw gevel bestaat uit bepaalde kwetsbare of poreuze steensoorten, kan een dergelijke methode veel te agressief zijn. Een laserreiniging is dan de ideale oplossing. Deze manier van reinigen kan op veel oppervlakken gebruikt worden, brengt geen schade toe en is bovendien niet belastend voor het milieu.

De mogelijkheden en onmogelijkheden van reinigen met een laser

Een gevel laseren gebeurd met behulp van een sterk geconcentreerde laser die op het oppervlak wordt gericht. Het gelaserde oppervlak wordt zeer heet waardoor de vervuiling in de lucht oplost. Deze reiniging brengt geen schade toe aan het oppervlak en is daarom zeer geschikt voor kwetsbare ondergronden. Het zal je dan ook niet verrassen dat het een veelgebruikte reinigingsmethode is voor waardevolle historische monumenten en oude gebouwen. Er zitten echter ook nadelen aan laserreiniging. De reiniging is alleen echt effectief als de kleur van de ondergrond licht is. Hierdoor wordt het licht van de laser optimaal weerkaatst. Het donkere vuil absorbeert daarentegen waardoor het verdwijnt. Als het oppervlak van jouw gevel van zichzelf donker is, zal de reiniging misschien niet het gewenste effect hebben. Het grootste nadeel van een laserreiniging is echter de prijs. De kosten zijn namelijk zeer hoog. Het duurt relatief lang voordat een bepaald oppervlak helemaal bewerkt is met de laser, hierdoor zijn de arbeidskosten hoog. En dat is voor veel mensen een reden om toch voor een andere methode te kiezen. Een bijkomend nadeel is dan ook nog eens dat een reiniging met laser veel tijd in beslag neemt. De meeste andere reinigingsmethodes zijn veel sneller. Vaak is een dag al voldoende om een gemiddelde gevel schoon te krijgen. Bij een laserreiniging moet je rekening houden een veel langer tijdsbestek. Je moet er dus geen bezwaar tegen hebben als je woning voor langere tijd in de steigers staat en je steeds drukte en werklui om je heen hebt.

Wat kost een laserreiniging?

Zoals we al aangaven is een laserreiniging arbeidsintensief, en alleen al daarom tamelijk duur. Daarbij geldt uiteraard ook: hoe groter het te reinigen oppervlak, hoe hoger de prijs. Zeker als je een zeer grote gevel hebt moet je rekening houden met hoge kosten voor het laseren. Daar tegenover staat dat deze reinigingsmethode schade aan het oppervlak voorkomt, en je in de meeste gevallen dus niet voor onverwachte kosten komt te staan. Ook als milieu een belangrijke afweging voor je is, kan een laserreiniging een gunstige optie voor je zijn. Misschien ben je best bereid iets meer te betalen als je daarmee het milieu niet belast.

Prijsopbouw van een laserreiniging

Omdat een laserreiniging zeer arbeidsintensief is moet je altijd rekening houden met hoge arbeidskosten. De kosten van het laseren zelf zijn daarentegen relatief laag. Maar omdat elk stukje afzonder langdurig gelaserd moet worden is men vaak lang bezig om een heel oppervlak af te werken. De prijs hangt daardoor in hoge mate af van de omvang van de gevel. Daarnaast zal men waarschijnlijk steigers moeten gebruiken tijdens het werk. Omdat de klus lang duurt zullen deze steigers langere tijd gebruikt moeten worden, ook dit zal meespelen in de uiteindelijk prijs die je betaald. Ten slotte moet je ook rekening houden met reiskosten. En dan niet voor één dag, maar waarschijnlijk voor meerdere dagen.

Welke keuzes beïnvloeden de prijs

De prijs kun je haast niet beïnvloeden als het gaat om een laserreiniging. Je kunt niet kiezen voor bepaalde opties of extra behandelingen. En het is en blijft een relatief dure methode. Als de kosten je te hoog zijn en een andere reinigingsmethode in principe wel mogelijk is, kun je dit ook overwegen. In de meeste gevallen kiest men dan ook alleen voor een reiniging met laser als een andere methode niet mogelijk is of wanneer het gaat om een waardevol historisch gebouw.

Bespaartips

Besparen op een laserreiniging is niet eenvoudig. Je zou eerst de andere reinigingsmethodes in ogenschouw kunnen nemen en als uiterste redmiddel kunnen kiezen voor laseren. Maar er zijn situaties, zeker als het gaat om historische en waardevolle panden, waarbij laserreiniging je enige optie is. Besparen is dan alleen mogelijk door je eerst goed te oriënteren. Verschillende gevelreinigers hanteren allemaal weer eigen tarieven. Als je eerst eens rondvraagt en informatie verzamelt kun je er in ieder geval voor zorgen dat je weet wat min of meer normaal is qua prijs. En dan kun je een specialist kiezen waarmee je toch relatief goedkoop uit bent.

Vergelijk offertes: gratis en vrijblijvend

Zoals al zeiden is het verstandig om eerst te informeren bij verschillende reinigingsspecialisten. Een laserreiniging is een dure onderneming, en het moet dus perfect uitgevoerd worden. De instelling van de laser moet precies goed zijn zodat het oppervlak niet te licht en niet te donker wordt. Daarnaast moet het gehele oppervlak natuurlijk egaal van kleur worden. Je wilt na afloop niet ontdekken dat de ene helft van de gevel veel donkerder is dan de andere, of dat er vreemde ‘vlekken’ zichtbaar zijn. Het is dus heel belangrijk om jezelf ervan te overtuigen dat de betreffende reinigingsspecialist zijn vak verstaat. Via deze website kun je daarom gratis en vrijblijvend offertes aanvragen. Door deze verschillende aanbiedingen naast elkaar te leggen kun je snel zien welke specialist de beste keus is voor jou.